Healthy air within reach – Benelux conference on health and air

Datum
Plaats in agenda
Locatie
Benelux-secretariaat Brussel + online (hybride)
Doelgroep

Deelname staat open voor iedereen in de Benelux met interesse in luchtkwaliteit en gezondheid. Bijvoorbeeld van overheden, NGO's en bedrijfsleven. Daarnaast zal ook de Europese Commissie deelnemen. Voor de meeste onderdelen zal er vertolking (Nederlands, Frans en Engels) zijn. Aanmelden via het aanmeldformulier.

Omschrijving

Het doel van deze conferentie 'Healthy air within reach' is tweeledig:

 • Ten eerste wordt er gekeken naar hoe de beoogde samenwerking tussen de Benelux-landen op het gebied van luchtkwaliteit verder ingevuld kan worden. Onderwerpen die zich hiervoor aandienen zijn onder meer het inrichten van milieuzones, houtstook, mobiele werktuigen, binnenvaart, stallen met een lage uitstoot van ammoniak, informatievoorziening naar het publiek en citizen science.
 • Daarnaast wordt onderzocht op welke punten de Benelux een gezamenlijk standpunt in kan nemen over de herziening van EU-wetgeving, zoals de Richtlijn Luchtkwaliteit.

De conferentie wordt door de Benelux-landen gezamenlijk georganiseerd. De conferentie zal zowel fysiek op het Secretariaat-Generaal in Brussel (voor een beperkte groep genodigden) als online voor alle overige deelnemers plaatsvinden.

Meer informatie

9:30 Registratie voor genodigden

10:00 Verwelkoming door dhr. Alain de Muyser, Secretaris-Generaal van de Benelux Unie + video versterkte Benelux-samenwerking op het gebied van luchtkwaliteit.
Toespraak van Mw. Carole Dieschbourg, Luxemburgse Minister van Milieubeheer, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. (Luxemburgs voorzitterschap van de Benelux in 2022).

10:30 Keynotespeech(es) van Dr. Maria Neira, WHO (beleidsmatige en wetenschappelijke invalshoek) en Mr. François Wakenhut, DG ENV, Europese Commissie.

11:00 Paneldiscussie: waarom en hoe focussen op gezondheid, hoe en wanneer kan worden voldaan aan de nieuwe richtsnoeren voor luchtkwaliteit van de WHO op lokaal, regionaal en nationaal niveau, mede met het oog op de komende herziening van de richtlijn luchtkwaliteit.
Presentaties door deskundigen van een aantal Benelux-partners, gevolgd door een discussie

12:30 Pauze (Lunch voor aanwezigen)

13:30 Parallel sessions

 • Session 1: Woodburning
  Several presentations (sector, Benelux partner (NL or LUX), European commission): options for reducing health impact: technical solutions, regulatory solutions
 • Session 2: Non Road Mobile Machinery
  Two presentations by NL (sector, member state/city, NGO): options for zero-emission NRMM: technical solutions, regulatory solutions.
 • Session 3: Informing and involving the public
  Air quality reporting: modelling and citizens science/low cost sensors and alert levels. Several presentations (VL, WAL, NL and BXL): lessons learned from projects and experiments

15:00 Pauze

15:10 Plenaire presentatie belangrijkste bevindingen

15:40 Conclusies door de moderator en afsluiting door de Benelux

16:00 Einde

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Bijzonderheden

Praktische informatie:

Bij het plenaire gedeelte van het programma is vertolking aanwezig (Nederlands, Frans en Engels). Gedurende dit gedeelte zal u in de gelegenheid zijn om vragen te stellen via een chatprogramma. De vragen worden doorgeleid door de moderator.
De workshops in de namiddag zullen in het Engels worden gehouden. Interactie is mogelijk via de chat optie.
Na uw registratie, zult u het volledige programma ontvangen alsook een link om aan deze conferentie deel te nemen en nuttige informatie over het virtuele platform dat zal worden gebruikt.