In het Schone Lucht Akkoord hebben gemeenten en provincies met binnenhavens afgesproken om plannen op te stellen voor duurzame binnenhavens. Daarin wordt onder meer toegewerkt naar een zero-emissie binnenhaven in 2035.
In de themagroep binnenvaart en havens hebben de deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord samen kennis vergaard over regelgeving en vergunningstrajecten, stimuleringsmaatregelen en financiële ondersteuning, uitrol van walstroom en zero-emissie-technologieën verzameld en vastgelegd in kennisdocumenten en handreikingen. Deze kennis zal tijdens de bijeenkomst worden gedeeld.
Tijdens het plenaire gedeelte en de deelsessies richten we ons op de ontwikkeling van masterplannen voor duurzame havens, schone schepen, en de inzet van schone mobiele werktuigen en vrachtwagens in havens.
In de Europese projecten MAGPIE (o.a. Havenbedrijf Rotterdam) en PIONEERS (o.a. gemeente Venlo) worden masterplannen ontwikkeld voor duurzame havens. Zijn dit voorbeelden voor verduurzaming van de Nederlandse binnenhavens? Welke mogelijkheden zijn er al om invulling te geven aan het ZE-doel voor 2035? Welke eventuele belemmeringen zijn er voor invoering van deze mogelijkheden?
Er zal aandacht zijn voor:
Dit draagt bij aan vermindering van de impact van de havens op de gezondheid van werkenden en omwonenden van de havens.
U kunt zich aanmelden voor deelname bij: Tara.vanBussel@Rebelgroup.com. Deelname is kosteloos.