Stookalert heel Nederland

Gepubliceerd 15 april 2022

Het RIVM roept mensen in Nederland op om op zaterdag 16 en zondag 17 april zelf geen hout te stoken. We verwachten in heel Nederland verhoogde concentraties fijnstof en geurhinder. Dit komt door de paasvuren in Duitsland en Nederland en het rustige voorjaarsweer met oostelijke wind.

Paasvuren

In Duitsland en Nederland worden op zaterdag- en zondagavond paasvuren aangestoken. De luchtkwaliteit zal hierdoor naar verwachting `onvoldoende` tot `slecht` worden en er ontstaat kans op smog door fijnstof in heel Nederland. Mogelijk is ook maandag 18 april de luchtkwaliteit nog onvoldoende.

Rook, stof en geur kunnen hinder veroorzaken. Welke delen van het land hier last van krijgen, is afhankelijk van de windrichting, windsnelheid en de afstand tot de paasvuren.

Houtstoken en gezondheid

Mensen die hinder ondervinden, wordt aangeraden om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Neem bij klachten contact op met de huisarts of de GGD.

Door nu zelf niet te stoken, voorkom je verergering van de gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Lees meer