Stookalert Noord-Nederland

Gepubliceerd 20 december 2021

Het RIVM roept mensen op om op maandag 20 december 2021 in de zes noordelijke provincies geen hout te stoken. Het stille rustige weer is namelijk ongunstig, waardoor de rook blijft hangen. In andere provincies is het  weer vandaag ook ongunstig, maar geldt geen stookalert.

Stookalerts in de provincies

  • Groningen
  • Friesland
  • Drenthe
  • Overijssel
  • Gelderland
  • Flevoland

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, zorgen dat de rook blijft hangen.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag 21 december ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans op een stookalert voor een aantal provincies in Nederland. Mocht er morgen opnieuw een stookalert wordt afgegeven, dan staat dat morgen vanaf 12 uur op www.rivm.nl/stookalert.

Houtstoken en gezondheid

Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd, kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden.

Lees meer