Voorlichtingsmateriaal houtstook 2021/2022 beschikbaar

Gepubliceerd 2 november 2021

Gemeenten kunnen vanaf nu het voorlichtingsmateriaal houtstook 2021/2022 downloaden. Het is vrij te gebruiken op de eigen website en voor de pers.

Bewustwording bij houtstokers

Mensen die hout stoken, zijn zich niet altijd bewust dat het haardvuur of de kachel slecht is voor de gezondheid. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht.

Stookgedrag aanpassen

Als houtstokers hun stookgedrag aanpassen, kan dit hun eigen gezondheid ten goede komen en de overlast voor de omgeving verminderen. Met voorlichting kunnen gemeenten houtstokers meer bewust maken van de schadelijke effecten.

Nieuw voorlichtingsmateriaal beschikbaar

Gemeenten kunnen nu het voorlichtingsmateriaal houtstook 2021/2022 downloaden. Het gaat om kant-en-klare informatieve artikelen, infographics, beeldmateriaal en video’s en social media posts. Er is eventueel ruimte voor gemeenten om eigen informatie toe te voegen. Met het landelijk ontwikkelde materiaal kunnen gemeenten en provincies via hun eigen communicatiekanalen aandacht geven aan de gezondheidsimpact van houtstook. Het materiaal kan gebruikt worden voor de eigen website, social media, persberichten, advertenties in huis-aan-huisbladen of andere media.

Houtkachel of open haard 4
Voorbeeld voorlichtingsmateriaal stooktip

Het voorlichtingsmateriaal maakt communiceren over houtstook makkelijker

Het Rijk stelt sinds 2019 materiaal beschikbaar. Ieder jaar wordt dit aangepast, na een evaluatie onder gebruikers. Doel is om het gemeenten zo makkelijk mogelijk te maken om over houtstook te communiceren. Tijdens de themabijeenkomst houtstook gaf Milieu Centraal hierover een presentatie.  De organisaties die deelnemen aan het Schone Lucht Akkoord, kunnen deze presentatie terugkijken in de samenwerkruimte.