Nieuw voorlichtingsmateriaal houtstook
Er is nieuw voorlichtingsmateriaal beschikbaar over houtstook. Hiermee kunnen gemeenten het gebruik van de Stookwijzer stimuleren, zodat burgers minder stoken als er weinig wind staat. Eind oktober volgt nog een landelijke bewustwordingscampagne over de negatieve gezondheidseffecten van houtstook.
'Denk aan je buur, even geen vuur'
Onder het motto 'Denk aan je buur, even geen vuur' en bijbehorend beeldmateriaal kunnen gemeenten stimuleren dat houtstokers de Stookwijzer gebruiken. De Stookwijzer geeft op postcodeniveau aan wanneer het vuur beter uit kan blijven, bijvoorbeeld bij een lage windsnelheid.
Dit nieuwe voorlichtingsmateriaal is beschikbaar via de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Het is door Schuttelaar en Partners ontwikkeld naar aanleiding van de pilot 'Stookverbod bij ongunstig weer' vanuit het Schone Lucht Akkoord (SLA). Voor een toelichting op dit voorlichtingsmateriaal kunt u de opnames van een presentatie van afgelopen april terugkijken.
Voor wie is het voorlichtingsmateriaal over de Stookwijzer?
Deze voorlichtingsmaterialen zijn geschikt voor:
- gemeenten die een stookverbod tijdens een code rood van de Stookwijzer willen invoeren. Het materiaal ondersteunt deze gemeenten bij hun communicatie over code rood van de Stookwijzer en bij het geleidelijk invoeren van een stookverbod bij code rood (of oranje + rood) van de Stookwijzer.
- gemeenten die willen dat inwoners de Stookwijzer leren kennen en gaan gebruiken, maar geen stookverbod bij code rood gaan invoeren. Het materiaal helpt om het stookgedrag van burgers te veranderen (verminderen) en stimuleert het gebruik van de Stookwijzer om luchtvervuiling en overlast te voorkomen.
Gemeenten kunnen de voorlichting geven via hun website, persberichten, sociale media, advertenties in huis-aan-huisbladen of andere media.
Aanpassingen in de Stookwijzer
Het RIVM heeft advies gegeven hoe de Stookwijzer verder kan worden verbeterd. Begrijpelijkheid voor burgers en het voorkomen van overlast waren daarbij leidend. Dit advies wordt overgenomen en de Stookwijzer wordt in oktober aangepast. Het voorlichtingsmateriaal 'Denk aan je buur, even geen vuur' gaat al uit van de tijdsblokken van 6 uur, die binnenkort in de Stookwijzer zichtbaar worden.
Landelijke campagne volgt, met andere invalshoek
Naast bovenbeschreven voorlichting over de Stookwijzer, start eind oktober een landelijke bewustwordingscampagne met een iets andere invalshoek. Daarin staan namelijk de negatieve gezondheidseffecten van houtstook centraal. Onderdeel hiervan is een toolkit voor gemeenten.
Op maandagmiddag 14 oktober is er een SLA-themagroepbijeenkomst Houtstook in Utrecht. Deze richt zich speciaal op de landelijke bewustwordingscampagne, inclusief een 1e live 'viewing'. Daarnaast presenteren Milieu Centraal en het betrokken creatieve bureau de (gedrags)keuzes achter de campagne. Ook licht Milieu Centraal de toolkit voor gemeenten toe en is er ruimte voor vragen. Gemeenten, GGD'en, omgevingsdiensten en provincies kunnen zich aanmelden via de website van het Schone Lucht Akkoord.