Vivianne Heijnen ‘Er mag nog een schepje bovenop’

Gepubliceerd 9 juni 2022

De politiek speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van luchtkwaliteit in Nederland. Staatssecretaris Vivianne Heijnen betrad tijdens het Schone Lucht Jaarcongres het podium om de aanwezigen te vertellen wat Den Haag doet om het Schone Lucht Akkoord in te vullen en welke stappen al zijn gezet. Scholieren stelden het regeerakkoord aan de kaak.

‘Met de ondertekening van het Schone Lucht Akkoord wordt de lucht steeds schoner. Het SLA heeft effect, we zijn op koers. De meeste deelnemers gaan een stap verder dan de afspraken uit het SLA; vorig jaar namen zij 772 extra maatregelen. En de deuren blijven wijd open staan voor nieuwe gemeentes en organisaties die willen aansluiten’, meldde ze.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen op het Schone Lucht Jaarcongres
Staatssecretaris Vivianne Heijnen op het Schone Lucht Jaarcongres

In de etalage

‘Maar we zijn er nog niet en bovendien gaat het niet snel genoeg om alle doelen uit het akkoord te halen’, voegde de staatssecretaris direct toe. ‘Er mag een schepje bovenop. We moeten elkaar veel meer opzoeken, samenwerken en kennis delen, schoneluchtbeleid combineren met klimaat- en stikstofbeleid, meer werk maken van een ambitieus internationaal schoneluchtbeleid en alle goede voorbeelden in de etalage zetten.’

Kritisch

De aanwezige scholieren waren kritisch en vroegen zich onder meer af waarom schone lucht niet een prominentere plek in het regeerakkoord heeft gekregen. ‘Er staan veel dingen niet in het akkoord die wel heel belangrijk zijn. Soms omdat aandacht daarvoor al vanzelf spreekt’, stelde ze de jeugd enigszins gerust.

Scholieren met de staatssecretaris op het Schone Lucht Jaarcongres
Scholieren met de staatssecretaris op het Schone Lucht Jaarcongres

Niet simpel

Dagvoorzitter Ruud Koornstra stelde voor om niet eindeloos belangen af te wegen, maar vanuit het Rijk gewoon strengere regels te stellen. Heijnen: ‘De discussie wordt vaak versimpeld, terwijl het helemaal niet zo simpel is. Toen in Limburg de mijnen dicht gingen – wat ook beter was voor de gezondheid van de mensen daar - , ontstond veel armoede. Dat is net zo goed ongezond. Op dit moment is er veel discussie over Tata Steel. Veel mensen zouden daar strenge maatregelen willen zien voor een gezondere omgeving, terwijl ik ook mensen spreek die zich zorgen maken over hun baan. Dan moet je dus kijken hoe je een bedrijf als Tata Steel kunt bewegen om zo snel mogelijk groener te gaan werken. Daar zijn we volop mee bezig.’