Monitoring SLA

In het Schone Lucht Akkoord (SLA) hebben deelnemers afgesproken maatregelen te nemen die de luchtkwaliteit verbeteren. Het is belangrijk om te weten of de deelnemende partijen op koers liggen met de uitvoering van maatregelen en pilots.

Open het Dashboard van het Schone Lucht Akkoord

Monitoring van de voortgang van maatregelen en pilots aan de ene kant, en de luchtemissies en gezondheidseffecten aan de andere kant, is belangrijk om te evalueren of de deelnemende partijen op koers liggen om de doelen van het SLA te halen, of dat herijking van de aanpak nodig of wenselijk is.

De Monitoring Schone Lucht Akkoord omvat 2 hoofddelen:

  1. Voortgang van de uitvoering van maatregelen
  2. Gezondheidsindicator

Voortgang van de uitvoering van maatregelen

Jaarlijks rapporteren alle SLA-deelnemers over de voortgang van de uitvoering van maatregelen en pilots. Dit doen zij met behulp van een uitvoeringsplan. Dit is een vastgesteld format. Deze informatie wordt verwerkt en is te zien in het Dashboard SLA. Een uitgebreide toelichting over het dashboard is beschikbaar. Jaarlijks stelt Rijkswaterstaat Leefomgeving op basis van deze informatie de Monitoringsrapportage uitvoering Schone Lucht Akkoord op.

Deze rapportage bevat naast de beschrijvingen van de (vaste en aanvullende) maatregelen ook informatie over de (lopende of afgeronde) pilots en de fase van uitvoering waarin de maatregel of pilot zich bevindt.

Gezondheidsindicator

Iedere 2 jaar gebruikt het RIVM de gegevens van de voortgangsmeting van de maatregelen van het SLA. Het RIVM berekent daarmee de luchtkwaliteit en bepaalt daarmee de effecten op de gezondheid. De uitkomst wordt beschreven in een rapportage. In 2025 gebruikt het RIVM weer de gegevens van de voortgangsmeting van de maatregelen van het SLA.

Monitoring luchtkwaliteit

Eens in de 2 jaar leveren deelnemers van het SLA ook wegverkeer gegevens aan. Dat doen zij weer in 2025. De gegevens leveren zij aan in het Centraal Meetinstrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK). De gegevens die de SLA-deelnemers aanleveren, zijn dezelfde gegevens als voor de monitoring van de luchtkwaliteit onder de Omgevingswet. Dit betekent dat SLA-deelnemers die ook in een aandachtsgebied liggen, geen dubbel werk hoeven te doen.