Puik praktijkvoorbeeld: E-learning luchtwassers
Een e-learning moet ervoor zorgen dat varkenshouders meer rendement halen uit hun luchtwassers. Luchtwassers voorkomen emissies uit stallucht, maar functioneren te vaak onder de maat.
Veel belangstelling voor e-learning luchtwassers
De behoefte aan zo’n cursus blijkt groot. In de eerste 10 weken waren er al 179 inschrijvingen, waaronder veel toezichthouders en veehouders. De cursus staat sinds december 2020 op de website van InfoMil.
Luchtwasser filteren de lucht uit stallen zodat er minder vervuilde lucht naar buiten komt. Afhankelijk van de gekozen techniek kunnen de installaties op papier tot 95 procent van de ammoniak, 45 procent van de geur en 80 procent van het fijnstof wegvangen. Maar die percentages worden in de praktijk niet altijd gehaald. Dit kan veranderen door beter onderhoud en toezicht.
Duur e-learning: een uur
'We zochten een manier om inspecteurs en boeren snel te attenderen op manieren om de effectiviteit van luchtwassers te verbeteren. Deze e-learning cursus kost niet meer dan een uur. De module bestaat uit een overzicht van de geldende regels en een casus waarin de deelnemer in de rol kruipt van een toezichthouder. Deelnemers zullen na afloop zeker denken "Hé, daar kan ik voortaan beter op letten en dat kan ik anders aanpakken"', zegt Annelies Uijtdewilligen, adviseur van InfoMil en Informatiepunt Omgevingswet. InfoMil is het kenniscentrum dat Rijkswaterstaat voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderhoudt.
Hulp van alle kanten
In de eerste tien weken schreven zich al 179 geïnteresseerden in. Van hen hebben 99 de module inmiddels afgerond.
Annelies Uijtdewilligen: 'Dat is best veel. Ook de ontwikkeling van de e-learning cursus verliep vlot. Dat komt omdat alle partijen die bij luchtwassers betrokken zijn de noodzaak voelen om ze beter te laten functioneren. Het is echt een hele effectieve techniek en het is zonde dat die in de praktijk minder werkt. Iedereen heeft er baat bij om dat te verhelpen. Dus we hebben hulp gekregen van inspecteurs van omgevingsdiensten, van brancheorganisaties en van fabrikanten.'
Nieuwe fijnstoflijst
Vooral varkenshouders passen de luchtwassers momenteel toe. In de varkenshouderij hebben stallen een gesloten luchtsysteem en zijn de eisen aan ammoniakuitstoot strenger dan bijvoorbeeld bij pluimveestallen. Bij kippen functioneerde de techniek tot nu toe ook minder omdat de luchtwassers snel verstopt raken door het vele fijnstof. Op de nieuwe fijnstoflijst, die sinds 15 maart 2021 van kracht is, staan luchtwassers speciaal voor de pluimveehouderij.
Meer informatie
Meer weten over de e-learning van luchtwassers? Lees dan het Nieuws in Perspectief-artikel E-learning luchtwassers: virtueel bezoek aan boer Harmsen.