Nieuwsbrief 38

foto-pier_1400x300

Nieuwsbrief Schone Lucht Akkoord - 31 augustus 2023

Stuurgroeplid Bennie Wijnne: ‘Samenwerken levert meer op dan afdwingen’

Gelderland landbouw bijgesneden

Regio Foodvalley, met daarin 8 gemeenten in de Gelderse Vallei, hoorde bij de eerste ondertekenaars van het Schone Lucht Akkoord in 2020. In deze veerijke regio leefde al langer het besef dat het met de luchtkwaliteit niet goed was gesteld. Bennie Wijnne, wethouder van gemeente Barneveld en stuurgroeplid van het Schone Lucht Akkoord, vertelt welke stappen zijn gezet.

Schoon en Emissieloos Bouwen in Eindhoven: ‘Geen stok, maar een wortel’

Eindhoven_1

De gemeente Eindhoven voert campagne om collega-gemeenten te motiveren schoon- en emissieloos in te kopen. Met hun Masterclass Inkopen Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) vertellen strategisch inkoopadviseur Bas Drijvers en adviseur maatschappelijk verantwoord inkopen Vieve Smulders hun toehoorders hoe zij dat in de Lichtstad doen.

Handleiding luchtwassercheck nu beschikbaar

luchtwassercheck-bijeenkomst

De Luchtwassercheck is een tool die toezichthouders helpt bij het analyseren en beoordelen van de gegevens van elektronische monitoring van luchtwassers voor veehouderijen. Deze tool heeft nu een handleiding gekregen, die het gebruik eenvoudiger maakt.

Drie nieuwe ondertekenaars

Gemeente Ridderkerk, gemeente Oosterhout en de gemeente Berg en Dal hebben het Schone Lucht Akkoord ondertekend. In totaal zijn er per half augustus 110 deelnemers aan het akkoord: het Rijk, 12 provincies en 97 gemeentes.

Nog steeds geld beschikbaar voor deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord

Wilt u als gemeente aan de slag met een pilotproject of gaat u metingen uitvoeren? Of bent u bezig met de aanleg van walstroom? Vanuit het Schone Lucht Akkoord is op dit moment nog ongeveer 2 miljoen beschikbaar in de Specifieke Uitkering. Het aanvragen van de subsidie loopt via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Aanvragen kan nog tot en met 29 september 2023. Ook in 2024 en 2025 zal er weer een Specifieke Uitkering beschikbaar zijn.

Agenda

Veel interessante bijeenkomsten komende tijd. We organiseren in september een aantal regionale bijeenkomsten voor deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord. Uitnodigingen hiervoor zijn verzonden. Voor Noord-Brabant wordt een datum gepland in oktober of november.