De Stookwijzer gaat verhuizen

Gepubliceerd 19 september 2023

Vanaf 2 oktober 2023 verhuist de Stookwijzer van de huidige website (www.stookwijzer.nu) naar de Atlas Leefomgeving: atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.

De Atlas Leefomgeving geeft burgers brede informatie over hun leefomgeving. De Stookwijzer wordt in een nieuw jasje gestoken, maar blijft in de basis hetzelfde als de huidige Stookwijzer. Na de verhuizing voldoet de Stookwijzer weer aan de nieuwste ICT-eisen vanuit de rijksoverheid.

Functionaliteiten

De Stookwijzer werkt hetzelfde als voorheen. De Stookwijzer kijkt op basis van een adres naar de luchtkwaliteitsindex (LKI) en de windsnelheid en geeft op basis daarvan een melding (code rood, oranje of geel). Ook kunt u via de website een melding doen als u overlast van houtstook ervaart.

Nieuw is dat u op de kaart van Nederland kunt zien wat de situatie in het hele land is. Ook kunt u vanaf 2 oktober de verwachting voor de komende 24 uur bekijken. Zo worden gebruikers beter geïnformeerd over stookomstandigheden later op de dag of de komende dag.

Nog geen integratie met stookalert

De Stookwijzer en het stookalert blijven komend stookseizoen nog aparte instrumenten. De Stookwijzer geeft een melding op postcodeniveau en de verwachting voor de komende uren. Het stookalert kijkt ook vooruit, maar naar een breder gebied dan op postcode-niveau. Wanneer een stookalert is afgegeven voor een provincie, dan geldt binnen de Stookwijzer voor alle locaties binnen die provincie de melding 'code rood'. Meer informatie over het verschil tussen de Stookwijzer en het stookalert kunt u vinden op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Waarom verhuist de Stookwijzer?

De huidige website van de Stookwijzer voldeed niet aan de laatste ICT-eisen van het Rijk. Een belangrijke eis is dat de website digitoegankelijk moet zijn voor alle gebruikers. Het oorspronkelijke ontwerp van de Stookwijzer paste daar niet bij. Met het nieuwe jasje van de Stookwijzer voldoet de Stookwijzer weer aan alle eisen.

Waarom naar de Atlas Leefomgeving?

De Atlas Leefomgeving geeft gebruikers informatie over hun leefomgeving en kan dat laten zien op de kaart van Nederland. De Stookwijzer past daarbij, omdat deze ook informatie over de leefomgeving geeft. Namelijk over de omstandigheden die te maken hebben met het stoken van hout. Op deze manier is informatie over de leefomgeving voor burgers op één plek te vinden. De Atlas Leefomgeving wordt beheerd door onder meer het RIVM.