Gemeente Leiden benut elektra-aansluitingen voor markt ook als oplaadpunt

Gepubliceerd 24 mei 2023

Leiden nam half mei 2 extra laadpalen met elk 2 extra oplaadpunten voor auto’s, bestel-, vracht- en koelwagens of elektrische mobiele werktuigen in gebruik op het Ina Boudier-Bakkerplein. Op de elektra-aansluitingen die op donderdag stroom aan de markt leveren, zijn aansluitingen voor elektrisch opladen gemaakt. Bij de symbolische ingebruikname benadrukte wethouder Ashley North dat deze vier oplaadpunten het begin zijn van meer oplaadplekken met een dubbelfunctie.

Wethouder Ashley North bij nieuw oplaadpunt
Wethouder Ashley North neemt de laadpalen symbolisch in gebruik

Elektrakasten met dubbele functie

De elektrakasten voor evenementen en de markt waren verouderd. Omdat ze toch opgeknapt moesten worden, is er gelijk een aansluiting voor elektrisch laden gemaakt. Zo maakt Leiden slim gebruik van de bestaande capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.

De elektrakasten staan op punten waar in sommige gevallen stroom nodig is, in dit geval voor de markt op donderdag. Op andere dagen is de capaciteit nu volledig beschikbaar om auto’s op te laden. Tijdens marktdagen gaat de stroom eerst naar de marktkramen en laden de auto’s langzamer op.

Blauwdruk

Wethouder Ashley North nam even de tijd om de slimme elektravoorziening voor markt/evenementen én (zware) voertuigen en mobiele werktuigen in gebruik te nemen. ‘De blauwdruk voor de aanpassingen die hiervoor nodig zijn ligt er. Binnen nu en 6 maanden volgen 16 andere plekken in de stad. Voldoende laadinfrastructuur past in de invoering van de zero-emissiezone voor vrachtverkeer in de Leidsche binnenstad vanaf 2025.’

Het lijkt eenvoudig, zo’n elektrakast aanleggen, maar er komt heel wat bij kijken, volgens Eveline Botter, projectmanager verduurzaming gemeente Leiden. ‘Eerst moesten verschillende neuzen dezelfde kant op staan. Binnen de gemeente onder meer de afdeling Duurzame Leefomgeving, de afdeling Evenementen, Parkeerbeheer, Wijkbeheer en extern veel partijen zoals de netbeheerder en lokale betrokken ondernemers. Ook moest een tender uitgeschreven worden voor deze gespecialiseerde slimme elektra-infra.’ Ze vertelde hierover eerder.

Geld van Schone Lucht Akkoord

Om de bestaande elektra-aansluitingen voor evenementen en markten geschikt te kunnen maken als oplaadpunt, heeft de gemeente Leiden geld aangevraagd en gekregen vanuit de specifieke uitkering van het Schone Lucht Akkoord.

‘Slimme elektravoorzieningen in de binnenstad zorgen ervoor dat vervuilende aggregaten niet meer nodig zijn bij markten en evenementen. Dat levert gezondheidswinst en minder geluidsoverlast op voor omwonenden. Als die tegelijk oplaadpunt zijn voor mobiele werktuigen en voertuigen die een hoge oplaadcapaciteit nodig hebben, is dat dubbele winst’, zegt Evelyn Hijink, die vanuit het Schone Lucht Akkoord Team aanwezig was bij de ingebruikneming van de slimme elektrakasten.

Aansprekend voorbeeld

Hijink: ‘Dit is een puik praktijkvoorbeeld hoe een gemeente schoneluchtbeleid uitvoert en waar de specifieke uitkering goed van pas komt. Belangrijk is dat dit verhaal gedeeld wordt en dat het andere gemeenten aanspoort om ook zulke initiatieven te nemen. De aanpak van de gemeente Leiden kan ook interessant zijn voor bijvoorbeeld schone bouwplaatsen, waar de elektriciteitsinfra vaak een uitdaging is.’

Groepsfoto met betrokken partijen oplaadpunten_nieuwsbrief
Betrokken partijen bij de Leidse laadpalen