Gouda bundelt alle informatie rond verkeerscirculatieplan met hulp van SpUk

Gepubliceerd 14 december 2023

Alle projecten rondom mobiliteit bundelt gemeente Gouda sinds dit jaar op één website: Goudagoedopweg.nl. Doel ervan is om inwoners op de hoogte te houden, begrip te kweken en hun gedrag te veranderen. De website is voor de helft betaald met SpUk-subsidie.

CINEMA_GOUDA_2015-9675

‘De uitvoering van ons verkeerscirculatieplan (VCP) gaat lang duren en loopt over verschillende raadsperiodes. Al die tijd moeten we de doelen van het VCP top of mind houden in de gemeente. We proberen het bij mensen in de hoofden te krijgen en er een soort collectief geheugen voor te creëren’, zegt Mette Corsel, programmacoördinator van het Goudse verkeerscirculatieplan.

Informatie beter vindbaar

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft de gemeente dit jaar dus een thematische website gelanceerd, Goudagoedopweg.nl. Deze bundelt al het nieuws over mobiliteit en alle informatie over de wijkcirculatieplannen en projecten die uit het VCP rollen. De realisatie van de website en verschillende aftrapacties kreeg Corsel voor de helft vergoed met SpUk-subsidie.

‘Zo’n thematische website, waar je alles bij elkaar vindt, is niet alleen fijn voor inwoners. Ook van mijn collega’s hoor ik dat de informatie veel vindbaarder is dan wanneer hij verspreid over de gemeentelijke website staat’, zegt Corsel.

Straten opgebroken

‘De website heeft ook als doel om begrip te kweken onder inwoners. De komende twintig jaar zijn er voortdurend straten opgebroken. We willen ontevredenheid daarover voorkomen, door voor elke wijk goede uitleg te geven over de projecten en de planning op de website’, legt Corsel uit.

Jaarlijks meet Gouda de voortgang en nieuwe knelpunten, via onder meer VCP-monitoring, maar ook via stadspeilingen. ‘Voor alle vormen van vervoer vragen we inwoners hoe tevreden ze zijn over de voorzieningen. We peilen ook na afronding van aanpassingen. Zo stuurden we 5.800 mensen een vragenlijst na de aanleg van verschillende schoolzones om kinderen en ouders op de fiets makkelijker over te laten steken. We kregen 1.300 reacties, waaruit vooral bleek dat fietsers zich niet veiliger voelden. Dan proberen we met communicatie de weerstand weg te nemen en gewenst verkeersgedrag te benadrukken. Lukt dat niet, dan moeten we infrastructuur opnieuw aanpassen.’

Meer op de fiets

Een derde doel van de site is gedragsverandering creëren. Corsel: ‘Gouda wil van autostad een fietsstad worden. Er komt dus minder vrij baan voor de auto, ten gunste van de fiets. We hebben ambassadeurs benoemd voor verschillende bewonersgroepen, bijvoorbeeld jonge gezinnen of bedrijven, die regelmatig vertellen hoe zij het VCP ervaren. De website is een middel om begrip te kweken bij automobilisten, zodat ze accepteren dat ze moeten omrijden of langzamer rijden omwille van fietsers. En uiteraard willen we stimuleren dat meer mensen op de fiets stappen. We kunnen wel fietspaden aanleggen, maar daar moeten wel mensen overheen trappen.’

Fietschallenge

Een van de acties om dit te promoten, is de Goudse Fietschallenge. Twee scholen, de politie en de gemeente namen het tegen elkaar op om in september zoveel mogelijk nieuwe fietskilometers te maken. In totaal fietsten medewerkers 6.142 kilometers, waarvan 4.244 kilometers die anders per auto zouden zijn afgelegd. ‘Die actie had zo’n positieve afdronk dat we hem volgend jaar gaan herhalen met meer bedrijven. Elk bedrijf moet een duurzaamheidsplan indienen om CO2-uitstoot te verminderen. Dat doel kunnen ze mede halen door meer medewerkers met de fiets naar het werk te laten komen.’

Bij de start van Goudagoedopweg.nl trok de site zo’n vijfduizend bezoekers. Corsel: ‘Nu moeten we het VCP regelmatig in de publiciteit houden, bijvoorbeeld met zo’n fietschallenge, om dat op peil te houden.’

Verkeerscirculatieplan Gouda

Gemeente Gouda goed op weg

Gemeente Gouda nam in 2017 het mobiliteitsplan aan. Het verkeerscirculatieplan uit 2021 is hiervan de praktische uitwerking. De uitvoeringsperiode is twintig jaar. Doelen zijn het Goudse verkeer beter te beheersen en een beter evenwicht tussen verkeer, verkeersveiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid te creëren.

Bekijk de website Gouda goed op weg