Toolkit: jongeren betrekken bij fijnstofonderzoek

Gepubliceerd 19 januari 2022

Middelbare scholieren in heel Nederland onderzoeken de luchtkwaliteit binnen de fijnstofcampagne van GLOBE Nederland en het RIVM. Zo onderzochten zij afgelopen oudjaar de invloed van het vuurwerkverbod op de fijnstofconcentratie. Nieuw is het lesmateriaal over de invloed van fijnstof op de gezondheid en de toolkit om leerlingen bij de fijnstofcampagne te betrekken. De oudjaarscampagne, het lesmateriaal en de toolkit zijn gefinancierd via het Schone Lucht Akkoord.

Leerlingen onderzoeken effect vuurwerkverbod op luchtkwaliteit

GLOBE is een netwerk van 37.000 scholen in 127 landen die onderzoek doen aan natuur en milieu, in samenwerking met wetenschappers.

In heel Nederland hebben leerlingen van GLOBE-scholen met de jaarwisseling de fijnstofconcentratie gemeten, om te onderzoeken of het vuurwerkverbod heeft bijgedragen aan een lagere fijnstofconcentratie rond oud en nieuw. RIVM-wetenschapper Hester Volten vertelt over de resultaten en legt de deelnemende leerlingen in een filmpje uit hoe ze de data kunnen interpreteren.

Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van GLOBE Nederland.

Nieuw lesmateriaal over fijnstof en gezondheid

Bij de GLOBE fijnstofcampagne is uitgebreid lesmateriaal beschikbaar voor verschillende vakken. Sinds 19 januari 2022 is daar lesmateriaal over de gezondheidseffecten van fijnstof aan toegevoegd. In het interactieve lesmateriaal vertellen onderzoekers Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam en prof. Lex Burdorf van het Erasmus UMC over de gezondheidseffecten van fijnstof op het individu en op de populatie als geheel. De leerlingen kunnen vervolgens in de klas via een interactieve les met de smartphone vragen beantwoorden. Het maakt daarbij niet uit of de leerlingen in de klas zitten of thuis. Het lesmateriaal is daarmee ‘lockdown proof’. Voor de wat meer traditioneel aangelegde docenten zijn er ook werkbladen beschikbaar, die je digitaal kunt invullen of uitprinten.

SLA-toolkit: jongeren betrekken bij fijnstofonderzoek

Hoe geef je als ondertekenaar van het SLA invulling aan het onderdeel ‘participatie en Citizen Science’? Een leuke en effectieve manier is om scholen te betrekken bij het meten van fijnstof in de leefomgeving. GLOBE heeft hiervoor samen met het RIVM een landelijke fijnstofcampagne opgezet.
In januari 2022 heeft GLOBE Nederland een toolkit gelanceerd, met informatie over hoe u zo’n campagne ook in uw provincie of gemeente kunt opzetten. Compleet met voorbeelden en standaarddocumenten om met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk scholieren te betrekken.

Leerlingen monteren sensor
Monteren van de sensoren

Leerlingen buiten met sensor

Jongeren meten luchtkwaliteit met sensor.