Nieuwsbrief 39

foto-pier_1400x300

Nieuwsbrief Schone Lucht Akkoord - 2 oktober 2023

Nieuwe programmamanager Jan Kohl wil verbreding

JanKohl_versie nieuwsbrief

Verbreding. Dat is waar Jan Kohl, de nieuwe programmamanager van het Schone Lucht Akkoord naar wil zoeken. ‘Het zou mooi zijn als de urgentie en het doel van het Schone Lucht Akkoord wordt gedeeld door meer gezondheidsorganisaties, ministeries en gemeenten.’

Renkum nieuwste deelnemer Schone Lucht Akkoord

Met de toetreding van de gemeente Renkum per 29 september 2023 telt het Schone Lucht Akkoord 111 deelnemers. Wethouder Joa Maouche is bij de gemeente Renkum verantwoordelijk voor schone en gezonde lucht.

De Stookwijzer verhuist

StookwijzerPrintScreen

Vandaag, 2 oktober 2023, verhuist de Stookwijzer naar de Atlas Leefomgeving. De Stookwijzer werkt hetzelfde als voorheen: het bepaalt de stookomstandigheden (code rood, oranje of geel) voor een adres, op basis van de luchtkwaliteitsindex (LKI) en de windsnelheid. Ook kun je via de website een melding doen als je overlast van houtstook ervaart. Nieuw is dat je op de kaart van Nederland kan zien wat de situatie in het hele land is. Ook kun je de verwachting voor de komende 24 uur bekijken.

Net Zero Cities helpt Nederlandse steden bij versnellen klimaattransitie

Headshot Martijn van Stam Den Haag_versie nieuwsbrief

Dit najaar begint de uitvoering van een pilot van gemeente Den Haag om uit te zoeken waar en hoeveel geld nodig is om een wijk klimaatneutraal te maken. Den Haag is samen met de zes andere Nederlandse gemeenten in 2022 geselecteerd voor de Europese missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities’ (100CNSC, ook bekend als Net Zero Cities). Martijn van Stam, van het programma Duurzaamheid, is coördinator van het project voor Den Haag. ‘Het doel is ambitieus, maar meedoen versnelt de verduurzaming in elk geval.’

Voorlichtingsmateriaal houtstook beschikbaar

uitsnede schoorsteen witte rook

Gemeenten kunnen vanaf nu het voorlichtingsmateriaal houtstook 2023/2024 downloaden. Hiermee kunnen gemeenten voorlichting geven via verschillende kanalen, zoals hun website, persberichten, advertenties in huis-aan-huisbladen of social media. Er zal nog een landelijke communicatieaanpak volgen voor het stookseizoen 2023/2024. Als de boodschap daarvan bekend is, wordt het voorlichtingsmateriaal ook daarop aangepast. In het materiaal zijn de recente wijzigingen in de Stookwijzer verwerkt, zie daarvoor het bericht in deze nieuwsbrief over de Stookwijzer.

Agenda

Deelnemersbijeenkomst 9 oktober

Op de deelnemersbijeenkomst van 9 oktober 2023 is er aandacht voor de herziening van de Europese richtlijn luchtkwaliteit, de werking van het dashboard en de actualisatie van de uitvoeringsagenda voor 2024-2030. Samen maken we de stand van zaken op en kijken we vooruit naar de toekomst. De bijeenkomst is inmiddels vol.

Bijeenkomst Samen Meten 29 november

Samenmetem

Op 29 november 2023 organiseert het RIVM in het kader van het Schone Lucht Akkoord de SLA participatiedag.  Iedereen die geïnteresseerd is in citizen science – van ambtenaar tot burgerwetenschapper – is welkom. Het definitieve programma en aanmeldformulier volgen later, maar zet 29 november vast in je agenda.