Nieuwsbrief Schone Lucht Akkoord - 17

In deze nieuwsbrief nummer 17: Save the date 2 december en een inspirerend voorbeeld zero emissie mobiele werktuigen uit Arnhem en meer.

25 november 2021

2 december, praktische voorbeelden en handige workshops voor alle SLA-deelnemers

Op 2 december van 14.00 tot 17.00 uur organiseren we een  bijeenkomst voor alle SLA-deelnemers. We kijken terug, we kijken vooruit, maar centraal staat de praktische aanpak. We delen goede praktijkvoorbeelden en er zijn handige workshops. Bijvoorbeeld tips en tricks hoe je volgend jaar na de gemeenteraadsverkiezing je nieuwe wethouder snel en goed op de hoogte brengt. En een praktische deelsessie voor wie in 2022 een eerste uitvoeringsplan moet inleveren.

Pilot mobiele werktuigen Arnhem

Heijmans keet

Arnhem gebruikt de uitbreiding van de snelfietsroute in de stad als pilot voor het werken met emissieloze bouwmachines. ‘Het is mooi dat het een klein project is, dan hebben we snel resultaat. In juni 2022 hebben we een rapport waar alles in staat’, zegt bestuursadviseur Peter Swart. Zo kunnen anderen van de Arnhemse ervaringen leren.

Diverse opbrengst kennisdag 4 november

Kennisdag SLA

‘Zoveel mogelijk input verzamelen. Dat is wat we vandaag gaan doen. Want we willen een kennisagenda voor schone lucht maken waarin inzichten en input van experts, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere betrokkenen naar voren komen.’ Daarmee schetste dagvoorzitter Marc van der Steen bij de aftrap het doel van de online Kennisdag Schone Lucht Akkoord op 4 november. Meer dan 150 professionals ontmoetten elkaar tijdens deze kennisdag.

Aanpak houtstook in Nijmegen

BannerHoutstapel

De gemeenten Helmond, Utrecht en Nijmegen doen mee aan de pilot houtstookarme/ houtstookvrije wijken. Hierin onderzoeken ze welk pakket maatregelen het meest adequaat is om in een woonwijk zo min mogelijk (overlast van) houtrook te realiseren. Helmond en Utrecht deden in de vorige nieuwsbrief  (die helemaal over houtstook ging) hun verhaal. Nu de aanpak van Nijmegen: over gezelligheid nuanceren, stookworkshops en geld voor wie zijn open haard of kachel weghaalt of een filter laat plaatsen.

Informatie over schone binnenvaart en havens gebundeld

rotterdam-haven-binnenvaart

De themagroep binnenvaart heeft in 2021 een uitgebreid kennisdocument samengesteld over schone binnenvaart en havens. Het spitst zich toe op vier onderwerpen: walstroom, zero-emissie binnenhaven, aanbesteding/overheid als launching customer en stimuleringsmogelijkheden/financiële ondersteuning. Het kennisdocument is gepresenteerd tijdens de kennisbijeenkomst op 23 september.

Nieuwe deelnemers Schone Lucht Akkoord

Nog altijd sluiten gemeentes aan bij het Schone Lucht Akkoord. Boxmeer, Deurne en Culemborg zijn de jongste deelnemers. Ook zij gaan aan de slag met een uitvoeringsagenda om de lucht in hun gemeente schoner te krijgen in het belang van een gezonde bevolking. Daarmee is het aantal deelnemers gestegen naar 96.

Bijeenkomsten van de themagroepen

Op de agenda in december 2 bijeenkomsten van themagroepen: voor monitoring (2 december) en houtstook (9 december).