Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
Iedere twee jaar publiceert het Planbureau voor de Leefomgeving een rapport over de verwachte toekomstige ontwikkeling van de nationale emissies voor luchtverontreinigende stoffen.
Voor vergunningaanvragen van de zware industrie moeten gemeenten en provincies advies inwinnen bij de ILT. De experts van deze inspectiedienst nemen in hun adviesrol de afspraken uit het Schone Lucht Akkoord expliciet mee.
Verschillende casussen leidden tot mooie gesprekken en discussies tijdens de themagroepbijeenkomst Participatie en Citizen science. Kennisdeling stond centraal tijdens de brede SLA-bijeenkomst op 2 februari 2023.
Na vier jaar als programmamanager van het Schone Lucht Akkoord stapt Karin Blaauw over naar een ander milieucompartiment. Hoe kijkt zij terug op de eerste jaren van het SLA en wat moet er komend jaar vooral prioriteit krijgen?
De burgermeetnetten zijn constant in ontwikkeling, op zoek naar de beste sensoren en de beste manieren om de data te analyseren. Er is nu een document met de belangrijkste sensoren en analysetools van dit moment, inclusief voordelen, nadelen en aandachtspunten.
In december 2022 heeft het UNECE Luchtverdrag het reviewrapport van het Gotenburg Protocol vastgesteld. De boodschap: voorkom schade aan gezondheid, ecosystemen en voedselproductie door verdere emissiereducties.
In het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) is een nieuwe indicator over ultrafijnstof (UFP) opgenomen. De kennis over UFP is nog beperkt. Maar zoals het CLO laat zien, worden er stappen gezet op weg naar een aanpak voor UFP in de toekomst.
Provincie Noord-Brabant gaat Brabantse gemeenten helpen die hobbels ervaren bij het aansluiten of uitvoeren van het Schone Lucht Akkoord. Met hulp van geld uit de specifieke uitkering voor het SLA organiseert de provincie advisering aan gemeenten.
Hoe zet je een participatief proces op een goede manier in elkaar? Daarvoor is nu de SLA-participatiegids beschikbaar. Met een stappenplan voor het opzetten van een participatieproces en een beschrijving hoe je de dialoog met burgers goed kunt organiseren.
SLA-gemeenten moeten dit jaar aan de slag met lokaal beleid voor gevoelige functies. Daarin kunnen ze minimale adviesafstanden tot bronnen vastleggen.