Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
In Amsterdam zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven gestart om de lucht schoner te krijgen. Projectleider en beleidsadviseur mobiele werktuigen Vincent Joanknecht vertelt enthousiast over de pilots in Amsterdam voor mobiele werktuigen. Zijn belangrijkste conclusie: emissieloze bouwplaatsen zijn mogelijk, mits de omslag maar samen wordt aangepakt.
Gemeente Utrecht doet onderzoek naar emissiereductie bij bouwwerktuigen. Het is een van de maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Beleidsadviseur Wiet Baggen en projectmanager Viola Salemans benoemen hobbels die ze tegenkomen en ze vertellen wat ze aan het SLA-samenwerkingsverband hebben om de doelen te bereiken.
Wat zijn de mogelijkheden om bij veehouderijen meer emissiereductie te bereiken dan wat minimaal moet? Dat staat in het rapport ‘Juridische mogelijkheden om te komen tot scherper vergunnen in de veehouderij-branche’.
In de laatste maanden van het jaar tekende weer een aantal gemeenten het Schone Lucht Akkoord. Amstelveen, Beuningen, Rheden, Culemborg, Deurne en Vlaardingen zijn de meest recente toetreders van het SLA. De teller staat sinds 14 december op 100 deelnemers. De wethouders van Rheden en Amstelveen vertellen waarom hun gemeente ja tegen het SLA zei.
Zo’n 130 mensen namen deel aan de SLA-bijeenkomst op 2 december, waarmee het tweede jaar van het SLA werd afgesloten. In rap tempo, via korte presentaties en quizzen vlogen ze langs verschillende goede praktijkvoorbeelden en kregen een terug- en een vooruitblik.
Gemeente Deurne nam het initiatief om voor de 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant op een rij te zetten wat aansluiten bij het SLA betekent voor een gemeente, hoe een regionale aanpak praktisch kan worden georganiseerd en wat de plus- en minpunten zijn. Het leverde een eerlijk en praktisch beeld op. De verkenning resulteerde weliswaar nog niet in een collectief, maar er is wel nauwere samenwerking tussen gemeenten in de regio ontstaan om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) zijn 2 nieuwe notities gepubliceerd, die helpen bij het vaststellen van emissiegrenswaarden in vergunningen voor luchtverontreinigende stoffen. De eerste gaat over de chemische sector en de tweede over voedingsmiddelensector. Eerder zijn notities voor stookinstallaties en afvalverbrandingsinstallatie gepubliceerd.
In Breda krijgen vrachtwagens waar mogelijk voorrang bij verkeerslichten rondom bedrijventerreinen. Adviseur mobiliteit Erik van Holten: ‘We geven ze net iets meer comfort. Het levert op het oog misschien weinig op maar als je het optelt per jaar helpt het toch fundamenteel.’ Het scheelt onder meer in de CO2-uitstoot.
Het RIVM heeft onderzocht in welke gebieden in Nederland de lucht het meest ongezond is voor mensen. De overheden willen de luchtkwaliteit in deze gebieden graag extra verbeteren.
De Nederlandse provincies en gemeenten hebben een position paper geschreven over de herziening van de EU-richtlijnen voor luchtkwaliteit. Dit hebben zij gedaan in het kader van een openbare raadpleging van de Europese Commissie over deze richtlijnen.