Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
De ambitie is dat de zeventien gemeenten in januari 2021 samen hun handtekening onder het akkoord zetten. Merel Franken, van gemeente Oss, vertelt wat mogelijke deelname aan het SLA voor haar werk betekent.
Er is een handreiking in de maak met de do’s en don’ts voor burgerparticipatie. Daarmee springt de themagroep Participatie in op een grote behoefte die naar voren kwam uit de participatie-enquête begin oktober 2020.
Op 17 november 2020 organiseert VVM het eerste jongerenpanel. Tijdens deze online bijeenkomst hebben jongeren veel ideeën ingebracht.
De themagroep Internationaal is van start. Voor alle gemeenten en provincies is dit thema relevant; fijnstof kan wel tot 1.000 km reizen. Beleidsmedewerkers, van het ministerie van IenW en de provincie Utrecht, vertellen hoe decentraal en internationaal beleid elkaar kunnen versterken.
Interview met gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen. Hierin vertelt hij hoe het staat met de luchtkwaliteit in de provincie Groningen, wat er beter kan en waarom de provincie zich heeft aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord.
Sinds 1 september 2020 is het team Participatie compleet: Jan Harm Brouwer (provincie Zuid-Holland) , Jens Bouwmans (stagiair/afstudeerder) en Mariëlle van Dijk verzorgen en coördineren het Thema Participatie van het Schone Lucht Akkoord.
Zonder open haarden, houtkachels en vuurkorven zou de lucht schoner zijn. Bewustwording is een eerste stap om te zorgen dat particulieren minder en schoner stoken.
Provincie Groningen heeft ervaringen met het verduurzamen van de vloot door het aanschaffen van een elektrisch schip. In een stakeholdersbijeenkomst op 16 juli 2020 legt Wiebe Brandsma uit welke knelpunten ze tegen kwamen. Hij is werkzaam bij de afdeling Mobiliteitsbeleid bij de provincie Groningen.
Het Schone Lucht Akkoord stimuleert citizen science projecten. Burgers op straat kunnen zelf de luchtkwaliteit meten. Voor lokale overheden is zo’n gemeenschappelijk meetproject een gouden kans voor interactie.
Leerlingen van middelbare scholen kunnen vanaf dit jaar in het hele land fijnstof gaan meten met een educatief project van GLOBE. Twee vliegen in één klap: zo raken jongeren betrokken bij hun omgeving én komen er extra lokale gegevens beschikbaar over de luchtkwaliteit.