Uitvoeringsagenda 2024-2030

In juni 2024 is de uitvoeringsagenda 2024 tot 2030 van het Schone Lucht Akkoord gepubliceerd.

De nieuwe uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord vervangt de uitvoeringsagenda van 2021 tot 2023. Bekijk de uitvoeringsagenda 2024-2030 (pdf, 1.4 MB).

Wat is de uitvoeringsagenda?

In 2020 is het SLA gesloten. In het Akkoord zijn maatregelen opgenomen om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. In de uitvoeringsagenda staat beschreven hoe de deelnemers (gemeenten, provincies en het Rijk) samenwerken aan de uitvoering van de maatregelen.

Wat is er veranderd in de geactualiseerde uitvoeringsagenda?

Deze uitvoeringsagenda gaat over de uitvoering in de jaren 2024 tot 2030 en vervangt de versie van 2021 tot 2023.

Wat is er gelijk gebleven?

  • De maatregelen zijn gelijk aan de maatregelen in het SLA gesloten in 2020.
  • Procesafspraken over de uitvoering van het SLA.
  • Afspraken over de samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij het SLA.
  • De monitoring van de uitvoering van de SLA-maatregelen.

Wat is er aangepast?

Wijzigingen Uitvoeringsagenda 2024-2030 t.o.v. Uitvoeringsagenda 2021-2023

Onderdeel

Nieuw/
geactualiseerd

Wijziging

Algemeen

Geactualiseerd

Alle teksten in de uitvoeringsagenda zijn herzien en waar nodig geactualiseerd.

Voorwoord

Geactualiseerd

Voor deze uitvoeringsagenda heeft de stuurgroep een nieuw voorwoord geschreven, dat de uitdagingen van dit moment beschrijft.

Samenvatting

Nieuw

Aan het begin van de uitvoeringsagenda is nu een samenvatting opgenomen, waarin de kern van de uitvoeringsagenda beschreven staat.

Hoofdstuk 3

Nieuw

In het hoofdstuk 'Hoe we werken aan gezonde lucht voor iedereen en een permanente verbetering van de luchtkwaliteit' is meer aandacht voor aandacht voor stoffen, (grens)waarden en toekomstige ontwikkelingen. De nieuwe elementen zijn: 'Advieswaarden WHO 2021', 'Nieuwe EU-richtlijn Luchtkwaliteit',''Streefwaarden per thema', 'Alle luchtkwaliteitswaarden bij elkaar' en 'De stoffen'. Daarbij is aangegeven wat dit betekent voor de uitvoering van het SLA.

Hoofdstuk 4

Geactualiseerd

Het RIVM heeft de monitoringsberekeningen aangepast aan de hand van nieuwe inzichten, dit staat beschreven in het stuk 'Doorontwikkeling van de gezondheidsindicator'.

Hoofdstuk 5 - 13

Geactualiseerd

Bij ieder thema (hoofdstuk 5 t/m 13) zijn de uitwerkingen van de maatregelen geactualiseerd. Deze teksten beschrijven nu wat de maatregel inhoudt, hoe de uitvoering tot 2024 is verlopen en wat de plannen zijn tot 2030. De thema’s zijn verder qua indeling meer gelijk gemaakt.

Hoofdstuk 5 - 13

Nieuw

Ontwikkelingen tot 2024: ieder themahoofdstuk start met een inleiding waarin de belangrijkste ontwikkelingen tot 2024 zijn opgenomen.

Bijlage 2

Nieuw

Bijlage 2 Invloed SLA-maatregelen op natuur (stikstof) en klimaat: in bijlage 2 staat beschreven wat de invloed is van iedere SLA-maatregel op de natuur (stikstof) en op het klimaat (broeikasgassen). Zo wordt de link met deze beleidsvelden beter gelegd.