Jaarcongres: Introductie Cora Smelik en Ruud Koornstra

Gepubliceerd 9 juni 2022

Zo’n 200 deelnemers kwamen 30 mei 2022 naar de Floriade in Almere, voor het derde jaarcongres van het Schone Lucht Akkoord. Gastheer waren gemeente Almere en provincie Flevoland. Dit jaar stond de nieuwe generatie nog meer in de schijnwerpers dan anders. Schone lucht is bepalend voor hun toekomst.

Dagvoorzitter Ruud Koornstra loodste het publiek door het bomvolle programma. Op zijn vraag wie uit het publiek het beter heeft dan zijn of haar grootouders stak zo goed als iedereen de hand op. Bij de vraag of de kleinkinderen het beter zullen hebben bleef het stil. Dat toonde meteen het belang aan van het Schone Lucht Jaarcongres en van continue aandacht voor schone lucht. Want een gezonde leefomgeving, waarin schone lucht van cruciaal belang is, staat onder druk.

Opening SchoneLucht Jaarcongres Cora Smelik en Ruud Koornstra
Dagvoorzitter Ruud Koornstra en gedeputeerde Cora Smelik

Koornstra liet de zaal fysiek ervaren dat het onmogelijk is om een stap vooruit te zetten zolang je met beide benen op de grond wil blijven staan. ‘Om vooruit te komen moeten we dus durven dromen en lef hebben.’ Die boodschap klonk in allerlei toonaarden tijdens het Jaarcongres op 30 mei 2022.

#Hoe dan

Gedeputeerde Cora Smelik heette mede namens wethouder Roelie Bosch de deelnemers welkom op de Floriade. ‘Schone lucht lijkt vanzelfsprekend, tot je ademhalingsproblemen krijgt. Gelukkig is het belang van schone lucht inmiddels niet alleen bij kwetsbare groepen bekend, maar overál doorgedrongen. Dus waar het nu om draait is # hoe dan. Hoe realiseren we schone lucht? Om onze doelen te halen, spelen de kruisverbanden tussen verschillende beleidsplannen een belangrijke rol. Beleid voor klimaatverbetering, voor minder stikstofdepositie en voor gezonde lucht concurreert niet met elkaar, maar kan elkaar versterken. We moeten alleen alert zijn op de mogelijkheden om doelen te stapelen.’

‘Vergeet ons niet!’

Om ook de mening en ideeën te horen van de jonge generatie, kregen scholieren een stem bij verschillende onderdelen op het jaarcongres. Tien scholieren van het Helen Parkhurst College (Almere) en het Almere College (locatie Dronten) fietsten met een snuffelfiets de zaal in. Een fijnstofmeter maken en daarmee de luchtkwaliteit meten is onderdeel van het lesprogramma van deze leerlingen.

Diezelfde ochtend waren ze vanuit school vertrokken richting de Floriade, met op hun fiets een sensor die de fijnstofconcentratie op hun route mat. Op een interactieve kaart was te zien dat op deze ochtend en op deze route de hoeveelheid gemeten fijnstof precies binnen de gewenste gezondheidswaarden bleef.

Veel scholieren in Nederland fietsen door veel viezere lucht naar school. De belangrijkste boodschap van de scholieren voor de congresdeelnemers was bondig: ‘Vergeet ons niet. Schoneluchtbeleid gaat over onze toekomst!’

Sprekers, deelsessies en bestuurdersconferentie.

Het programma zat bomvol. Onder meer een docent, een kinderlongarts en scholieren met kritische vragen hielden publiek en sprekers scherp. De staatssecretaris ging in discussie met de scholieren. Deelsessies en een bestuurdersconferentie boden de gelegenheid om in kleinere kring met elkaar kennis op te doen en uit te wisselen.

Plenair programma

Deelsessies

Bestuurdersconferentie Schone Lucht Jaarcongres