Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
Hoe beoordeel je als gemeente objectief of houtstook overlast geeft? De themagroep houtstook van het SLA gaat het stappenplan dat hiervoor bestaat actualiseren, zodat het beter aansluit bij de praktijk. Het nieuwe stappenplan heet Routewijzer houtstook en overlast.
Helmond bouwt aan een 'slimme' nieuwbouwwijk. Een schone wijk ook. Onderdeel hiervan is dat de gemeente gaat kijken wat er mogelijk is om deze wijk houtstookarm te maken.
Wat kun je doen bij houtstookoverlast? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft tools en trainingen die toezichthouders en handhavers helpen. Het gaat onder meer om beïnvloedingstechnieken, gesprekstechnieken en analyse van de doelgroep.
Uit verschillende internationale reviewprocessen zijn nieuwe inzichten en lessen over luchtkwaliteit en gezondheidseffecten te halen. Het gaat onder andere om de nieuwe WHO-advieswaarden, om de Clean Air Outlook (CAO) en het Zero-Pollution Actionplan (ZPA) van de Europese Unie. Deze nieuwe inzichten in emissies, verspreiding en effecten zijn van belang voor het Schone Lucht Akkoord.
De staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgangsmeting van het Schone Lucht Akkoord.
Ervaringen van Papendrecht met het opstellen van het decentraal uitvoeringsplan (DUP) : 'We hebben veel baat bij de regels die al ontwikkeld zijn rond houtstook.'
Amersfoort haalt inwoners over om over te stappen op elektrisch vervoer en met hun brommer, scooter of snorfiets naar de sloop te tuffen. 'We hopen dat vooral de oudste brommers, de meest vervuilende, uit het straatbeeld verdwijnen', zegt Fokkemijn Verwers van gemeente Amersfoort.
Hoe moet de nieuwe EU-regelgeving voor schone lucht eruit komen te zien? U kunt tot en met 16 december 2021 uw mening hierover delen met de Europese Commissie.
Met dit bericht informeert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat u over 2 storingen in oktober 2021 bij de Stookwijzer.
Op 22 september 2021 heeft de World Health Organization (WHO) nieuwe advieswaarden voor de luchtkwaliteit uitgebracht. De advieswaarden zijn gezondheidskundige grenzen voor de concentratie van verontreinigende stoffen in de buitenlucht.