Nieuws
Vanaf 2 oktober verhuist de Stookwijzer van www.stookwijzer.nu naar de Atlas Leefomgeving: atlasleefomgeving.nl/stookwijzer. Deze gaat per 2 oktober live.
Staatssecretaris Heijnen van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met informatie over de voortgang en een vooruitblik van het Schone Lucht Akkoord.
In de pilot Stookverbod bij een RIVM-stookalert werd onderzocht welke mogelijkheden gemeenten hebben om hout stoken te verbieden bij ongunstige weersomstandigheden, als de rook veel overlast veroorzaakt.
Voorst en Venray hanteren al een stookverbod bij ongunstige weersomstandigheden. Wat is de werkwijze van deze gemeenten en wat levert het op?
Sinds de actualisatie van de uitvoeringsagenda van het SLA (maart 2023) kunnen SLA gemeenten subsidie aanvragen voor 3 typen houtstookpilots via de SpUk regeling.
Tijdens het stoken van een houtkachel komen er grote hoeveelheden fijnstof en ultrafijnstof vrij in de woonkamer. Dat blijkt uit een burgerwetenschapsproject van de Universiteit Utrecht.
In de uitvoeringsagenda 2021-2023 zijn in de bijlage enkele pilots voor houtstook toegevoegd, waarvoor door overheden SpUk-subsidie kan worden aangevraagd.
Houtstook in de buitenlucht schaadt de gezondheid van kinderen. Dit blijkt uit het onderzoek uit 2022 van de gemeente Den Haag.
Snoeihout verbranden was in gemeente Meierijstad jaren toegestaan in het buitengebied in maart en november, maanden waarin veel wordt gesnoeid. Aan die ontheffing op de Wet Milieubeheer is vanaf dit najaar een eind gekomen. Als alternatief haalt de gemeentelijke groenvoorziening het snoeihout gratis op.
Houtstook door particulieren is een heikel onderwerp. Gemeenten merken dat de aanpak van overlast ingewikkeld is. Maar er is perspectief. Een jurist, handhaver en beleidsmedewerker vertellen over hun kennis en ervaringen die mede geleid hebben tot de Routewijzer houtstook en overlast.