Overzicht van relevante MVI-criteria voor luchtkwaliteit

Een deel van de MVI-criteria heeft betrekking op onderwerpen zoals uitlaatemissies bij voertuigen, gebruik van alternatieve brandstoffen en slimmere logistiek. Ze zijn relevant voor de thema's mobiliteit en mobiele werktuigen van het Schone Lucht Akkoord.

De MVI-criteria die relevant zijn voor schone lucht, zijn in een overzicht gerangschikt op ambitieniveau (pdf, 612 kB). Vervolgens zijn ze gesorteerd per productcluster en daarbinnen ook per productgroep. De criteria zijn onder andere gebaseerd op de eisen van de Clean Vehicles Directive. In het  Schone Lucht Akkoord is afgesproken dat deze MVI-criteria worden meegenomen door uw inkoopadviseur.

4 ambitieniveaus

In de MVI-criteriatool worden criteria getoond met 4 ambitieniveaus:

  • 1 basis
  • 2 significant
  • 3 ambitieus
  • 0 suggestie

U kunt zelf bepalen welk ambitieniveau u wilt toepassen.

Ambitieniveau 1

Ambitieniveau 1 is het basisniveau, om te voldoen aan de maatregelen in het SLA zorgt u dat ambitieniveau 1 in ieder geval wordt toegepast door uw inkoopadviseur. Bekijk de  lijst van MVI-criteria met ambitieniveau 1 (pdf, 253 kB) die relevant zijn voor de thema's mobiliteit en mobiele werktuigen binnen het Schone Lucht Akkoord.

Ambitieniveau 2

Ambitieniveau 2 is het significante niveau en kan gezien worden als het aanmoedigen van duurzame inkoop. Bekijk de lijst van MVI-criteria met ambitieniveau 2 (pdf, 405 kB) die relevant zijn voor de thema's mobiliteit en mobiele werktuigen binnen het Schone Lucht Akkoord.

Ambitienieveau 3

Ambitieniveau 3 is ambitieus. Hierbij gaat het om het daadwerkelijk stimuleren van duurzame inkoop met de focus op nieuwe oplossingen en innovatie. Bekijk de lijst van MVI-criteria met ambitieniveau 3 (pdf, 244 kB) die relevant zijn voor de thema's mobiliteit en mobiele werktuigen binnen het Schone Lucht Akkoord.

Ambitieniveau 0

Ambitieniveau 0 betreft suggesties voor nog meer positieve impact op duurzame inkoop. Bekijk de lijst van MVI-criteria met ambitieniveau 0 (pdf, 182 kB) die relevant zijn voor de thema’s mobiliteit en mobiele werktuigen binnen het Schone Lucht Akkoord.

Inkoopcategorieën relevant voor luchtkwaliteit door hoge uitstoot

Om met uw MVOI-beleid de grootste stappen als eerst te kunnen maken, is het handig om te weten welke inkoopcategorieën leiden tot de meeste uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide. Op het gebied van luchtkwaliteit zijn zodoende stappen te maken binnen mobiliteit en mobiele werktuigen. Voor mobiliteit is dit het productcluster transport en vervoer en voor mobiele werktuigen is dit het productcluster grond-, weg- en waterbouw.

Zero emissie inkoop van leveringen en diensten

In deze leidraad ligt de nadruk voornamelijk op MVOI rondom werkzaamheden en projecten. Het is natuurlijk ook van belang om leveringen en diensten waar mogelijk zero emissie (ZE) uit te vragen, oftewel aan ZE-inkoop te doen. Om inkopers van gemeenten concrete handvatten te geven voor het uitvragen van emissieloze stadslogistiek ten aanzien van leveringen, diensten en werken die zij voor de gemeente inkopen en aanbesteden is er de Gids ZE Inkoop opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.